kočkovité šelmy

27. září 2008 v 18:03 | Adéla |  kočkovité šelmi

kočkovité šelmy

gepard
tygr
Z ostatních malých a středních koček je skvrnitá kočka Ocelot. Žije v krajinách od jižního Texasu až do Brazílie a Bolívie. Je větší než kočka divoká. Zbarvením se řadí mezi nejkrásnější kočkovité. Tmavými skvrnami na světlém podkladu se podobá ocelot levhartu. Pro pěkný vzhled a pro snadné ochočení je častým chovancem zoologických zahrad.
Způsobem života i výběrem potravy se shoduje s kočkou divokou. Přijdou mu vhod jak savci - od myší až po kolouchy - tak i ptáci, které dokáže přemoci.

Způsoby komunikace

hlasová: čichová: tělesná:

Výskyt

Afrika jižně od Sahary. Savany, stepi, lesostepi, křovinaté oblasti a polopouště
Pardál obláčkový
Žije v jižní Asii a v Indonésii. Jeho základní barva je popelavě šedá nebo žlutošedá. Velké tmavohnědé skvrny jsou černě lemovány.

Levhart etiopský

Výskyt

Afrika na jih od Sahary. Najdeme ho na travnaté a křovinaté savaně, v pralese, horských oblastech a v pouštích i polopouštích.

Způsoby komunikace

hlasová: čichová: tělesná:Levhart etiopský
Levhart etiopský
Pardál obláčkový měří asi metr a má poměrně dlouhý ocas. Jeho krátké nohy prozrazují, že jde o zvíře žijící na stromech. Chytá prý vše, čeho se může zmocnit, ale hlavní jeho kořistí jsou ptáci.
Tento pardál je jako vzácnost chován v pražské zoologické zahradě
Puma americká

Puma americká neboli KUGUÁR bývá v amerických cestopisech nazývána často stříbrným lvem. Je o něco menší než ostatní velké kočky a liší se od nich jednobarevným neskvrnitým kožichem. Je druhým představitelem velkých koček v Americe. Je však rozšířenější než jaguár. Vyskytuje se i daleko na severu v kanadských lesích, a kromě celé Severní Ameriky se s pumou můžeme setkat i v Jižní Americe, kde zasahuje až do Patagonie. Na tomto území žije celá řada zeměpisných ras, které se liší nejen velikostí, ale i zbarvením. Největší jsou pumy kanadské, které mají krásnou stříbrošedou barvu; jihoamerické pumy jsou rezavě hnědé.
Puma se živí podobně jako ostatní kočky. Na kořist číhá buďto na stromech nebo na skalách. Šplhá výborně o její mrštnosti svědčí případ, který se přihodil v Kanadě. Při odchytu zahnali mladou pumu na vysokou skálu obklopenou sítěmi. Jen strmá, osmnáct metrů vysoká stěna nebyla lovci obsazena. Puma toho využila a obrovským skokem se vrhla s této výšky na zem a utekla. Jasně to dokazuje, jak dokonalými skokany jsou kočkovité šelmy.
Zajímavé je zbarvení mladých pum. Jejich kožíšek je totiž poset velkými tmavými skvrnami. Od mládí chované pumy snadno zkrotnou a přilnou ke svému chovateli. Pěstují je ve všech větších zoologický zahradách. V zajetí se dobře rozmnožují
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Klikni že jsi tu bil/la.

klik 100% (30)

Komentáře

1 adela adela | E-mail | Web | 29. září 2008 v 18:15 | Reagovat

ahoj

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama